Gęsina i polskie gęsi - bezpieczna żywność

Wpis

wtorek, 06 września 2011

Przepis na uda i piersi z gęsi


Składniki: 2 udka i 2 piersi gęsie, 1 kg tłuszczu gęsiego, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, liście laurowe i czosnek.

Przygotowanie:
1) uda i piersi z gęsi natrzyj solą i pieprzem, obłóż ziołami i czosnkiem, ciasno ułóż w misce, zakryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki (mięso możesz marynować dłużej niż jedną noc, ale pamiętaj, że wchłonie wówczas więcej soli, więc trzeba dać jej mniej),
2) tłuszcz gęsi stop w garnku i podgrzewaj, aż zacznie delikatnie pyrkotać,
3) przecedź przez sito i usuń nierozpuszczone resztki,
4) zamarynowane mięso oczyść z przypraw i całkowiceie zanurz w tłuszczu,
5) gotuj na małym ogniu, powoli, przez około dwie godziny, kiedy mięso jest miękkie, zakończ gotowanie. Mięso wyjmij, tłuszcz ostudź.
6) pod tłuszczem zbierze się mięsna galaretka, po schłodzeniu ostrożnie zdejmij tłuszcz,
7) galaretkę wykorzystaj do przygotowania sosu, a tłuszcz zachowaj. Zanurzone w czystym tłuszczu mięso można długo przechowywac, mięso przed podaniem należy zrumienic na patelni lub pod opiekaczem,
8) tradycyjnym dodatkiem do confit są ziemniaki smażone na gęsim smalcu, z natką pietruszki i czosnkiem.

Zapraszamy też na stronę www.drobgen.pl

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
drobgeninfo.1
Czas publikacji:
wtorek, 06 września 2011 14:07

Kanał informacyjny