Gęsina i polskie gęsi - bezpieczna żywność

Wpis

poniedziałek, 26 marca 2012

PRZEPIS NA PIECZONE PIERSI GĘSIE

Jest to danie polecane nie tylko osobom, dla których gesina to najbardziej wykwintne z mięs drobiowych.

pIECZONE PIERSI GĘSIE

Składniki: 2 piersi gęsie, mała cebula, łyżka oleju, łyżka masła, majeranek i sól.

Sposób przyrządzenia:

1) piersi umyć i osuszyć,

2) natrzeć solą i majerankiem,

3) odstawić w jakieś chłodne miejsce na kilka godzin,

4) cebulę obrać i pokroić na ćwiartki,

5) nagrzać piekarnik do temperatury 180°C,

6) w brytfannie: rozgrzać olej, włożyć mięso, wlać pół szklanki wrzątku, dodać cebulę, na mięsie położyć wiórki masła,

7) wstawić do piekarnika i piec przez około 70-80 minut polewając sosem do pieczenia,

8) wyparowaną wodę uzupełnić wrzątkiem,

9) podawać z pieczonymi ziemniakami lub z czerwoną kapustą na gorąco.

 

Więcej na www.drobgen.pl

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
drobgeninfo.1
Czas publikacji:
poniedziałek, 26 marca 2012 09:35

Kanał informacyjny