Gęsina i polskie gęsi - bezpieczna żywność

Wpisy

  • wtorek, 29 marca 2011
    • Smalec z gęsi - właściwości lecznicze

       

      Smalec z gęsi oprócz niezłego smaku zawiera także właściwości lecznicze, stąd też od stuleci znajduje zastosowanie jako środek przeciwbólowy. Do dziś nasze babcie używają go w celu leczenia różnych schorzeń i dolegliwości.
      Po dodaniu olejku rycynowego (około 30 ml do jednego słoiczka smalcu) jest bardzo skuteczny na bóle stawów, biodra czy kręgosłupa, zwłaszcza w przypadku ludzi starszych, którym stawy zaczynają z wiekiem odmawiać posłuszeństwa. Przy takiej kombinacji należy olejek rycynowy bardzo dobrze zmieszać ze smalcem, najlepiej przez wstrząśnięcie. Otrzymany preparat należy przechowywać w temperaturze pokojowej i każdego wieczoru stosować na bolące stawy poprzez dokładne wcieranie przez około 5 minut. Po około miesiącu kuracji, bóle powinny ustąpić przynosząc upragnioną ulgę.
      W przypadku bólu kręgosłupa, należy nacierać go 1 do 3 razy w tygodniu w następujący sposób:
      nakładamy miksturę na plecy i jednostajnym powolnym ruchem nacieramy od dołu ku górze na całej długości, umożliwiając przeniknięcie preparatu do wnętrza kręgosłupa poprzez skórę, tkankę mięsno-tłuszczową i błonę kręgosłupa.. W miarę upływy czasu nacieranie powinno być coraz szybsze i trwać około 15 minut.

      Metoda leczenia smalcem z gęsi jest jednocześnie i w miarę prosta i bardzo skuteczna co czyni ten sposób leczenia wysoce rekomendowany przez wielu lekarzy.
      Znany jest też pewien przepis na lecenie smalcem, który pochodzi ze Śląska. Polega on na połączeniu jednej łyżeczki smalcu z łyżeczką miodu, a następnie na rozpuszczeniu mieszanki w ½ szklanki gorącego mleka. Miksturę taką należy spożywać raz do trzech razy dziennie, w szczególności przed snem.
      Smalec z gęsi może być również bez połączenia z innymi substancjami. W przypadku małych dzieci działa jako środek rozgrzewający. Wciera się wówczas czysty smalec bez żadnych domieszek w piersi i plecy przed snem.
      Smalec gęsi bez dodatków i konserwantów to najlepszy tłuszcz zwierzęcy.

       

      Więcej o smalcu na www.drobgen.pl


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      drobgeninfo.1
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2011 11:33
  • czwartek, 24 marca 2011
    • Gęsina - bezpieczna żywność?

       

      Kiełbasa z gęsi

      Hodowla i spożywanie gęsi cieszy się w Polsce kilkusetletnią tradycją. W dziewiętnastowiecznej Warszawskiej Giełdzie Towarowej zanotowano export około 3,5 miliona do wielu krajów Europy.

      Stąd też gęsina na przestrzeni wieków wypracowała sobie renomę mięsa delikatesowego o niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych. Faktem jest, że Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem gęsiny w Europie.

      W ubiegłym roku ogłoszono w Polsce 11 listopada ogólnopolskim dniem polskiej gęsi owsianej i rozpoczęto wieloletnią akcję promocyjną gęsiny i uświadamiania społeczeństwa. Śladem amerykańskiego święta dziękczynienia i tradycji spożywania indyka, w ubiegłym roku ogłoszono 11 listopada dniem spożywania polskiej gęsi owsianej oraz rozpoczęto akcję promocyjną na szeroką skalę. Nie bez powodu to mięso gęsie zostało wybrane na tradycyjną narodową potrawę, gdyż jest to najzdrowsze i najbardziej ekologiczne. Jednak nie należy zapominać, że hasło “Gęsina na świętego Marcina” to tylko pretekst do przedstawienia nieprzeciętnych zalet tego mięsa.

      Wraz z przepysznym smakiem należy docenić też niezwykłe właściwości lecznicze mięsa gęsiego, które dają o sobie znać przede wszystkim w przypadku schorzeń naczyniowo-sercowych. Ponadto, dostrzeżono także efekt, jaki ma gęsina na poprawę samopoczucia w przypadku zaburzenia nastrojów. Z kolei tłuszcz gęsi może być używany jako afrodyzjak, gdyż stwierdzono u niego pozytywny wpływ na popęd seksualny. Spożywanie gęsiny jest też rekomendowane dla sportowców,, jako że może przyczynić się do wyraźnej poprawy wydolności organizmu.

      Należy też wspomnieć o zdrowości tego mięsa wynikającej ze sposobu jego produkcji poprzez ekologiczny chów gęsi. Gęś taka wypasana jest na świeżym powietrzy na pastwiskach, a w ostatnich tygodniach życia jest karmiona owsem. Przez cały okras chowu, gęsi nie są karmione żadnymi sztucznymi paszami, natomiast w ich diecie znajdują się tylko naturalne mieszanki zbożowe, trawa oraz warzywa. Mięso nie zawiera żadnych sztucznych barwników, środków chemicznych i jest w 100% ekologiczne i bezpieczne.

      Istniej wiele różnych potraw z gęsi. Najprostszą z nich jest upieczenie wcześniej natartej tuszki solą i majerankiem. Do bardziej wyrafinowanych potraw należą niewątpliwie sałatki zawierające wędzone mięso z gęsi, grzyby oraz gruszkę. Warto też wspomnieć o gęsinie duszonej w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem z użyciem tłuszczu gęsiego. Jest mnóstwo przepisów na wykwintne dania z gęsiny, które znają nasze babcie i które są uznanym rarytasem na naszych stołach w kilkusetletniej tradycji.

      Poznaj delikatność oraz kruchość mięsa gęsiego i odżywiaj się zdrowo!

      Zapraszamy też na www.drobgen.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      drobgeninfo.1
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 marca 2011 09:13

Kanał informacyjny